Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@06:44:59 GMT

تپه‌پیسا؛ تبعیدگاه جذامی‌ها

تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۸۱۶۲۳

تپه‌پیسا؛ تبعیدگاه جذامی‌ها

ایسنا/همدان باکتری «مایکوباکتریوم لیره» همان عاملی است که می‌تواند زیبارویان و پهلوان جسم‌های عالم را از زیبایی و سلامتشان دور کند و به همان دردی مبتلا کند که ما آن را بیماری «جذام» می‌نامیم.

از سال‌های دور، مبتلایان این بیماری را از شهرها و خانه‌ها دور نگه می‌داشتند، حتی در سده‌های گذشته در همدان تپه‌ای با نام تپه‌ پیس‌ها(پیسا) برای نگهداری و اسکان جذامیان منظور شده بود و از همان زمان این نام بر روی تپه شاه‌پسند ماند چراکه پیس به معنای جذام است و به محل استقرار بیماران مبتلا به جذام معروف شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تپه پیسا قدیمی‌ترین سکونت‌گاهی است که در همدان شناسایی شده و دست‌کم ۵۰۰۰ سال سابقه و قدمت دارد.  این تپه از دوره‌ مفرغ قدیم تا دوره‌ اشکانی به طور مداوم مورد سکونت بوده است. در دوره اسلامی و حتی در اواخر دوره‌ قاجار نیز یکسری استقرارهای پراکنده روی این بخش از محوطه انجام شده است، تا دوره‌ قاجار نیز به این محوطه «باغ روسی» گفته می‌شد اما در اواخر قاجار با ایجاد کمپ‌هایی برای افرادی جذامی، تپه به «تپه پیسا» تغییر نام می‌دهد.

اما حالا علم پزشکی پیشرفت کرده و می‌دانیم که یک باکتری عامل این بیماری بوده که به جان فرد افتاده و او را زشت و ترسناک می‌کرد و کم کم حتی معلولیت و نابینایی برایش به ارمغان می‌آورد.

حالا می‌دانیم که پس از ورود باکتری به بدن، بعد از یک دوره کمون دو تا ۱۰ ساله، علائم اولیه جذام بروز می‌کند و برخی قسمت‌های بدن خرده شده و یا در برخی قسمت‌ها دمل ظاهر می‌شود. 

البته مراقبت‌هایی لازم است و کسی منکر آن نیست که امکان سرایت این بیماری به دیگران هم وجود دارد، برای همین باید با دست زخمی به جسم پر از زخم آنها دست نزنیم چرا که زخم‌های باز دو طرف امکان انتقال این بیماری را فراهم می‌کند همچنین قطرات تنفسی آنها نیز می‌تواند ناقل بیماری باشد.

با وجود این شرایط و تماس طولانی مدت باز هم احتمال کمی برای انتقال این بیماری وجود دارد چرا که ۹۵ درصد انسان ها به لحاظ ژنتیکی در برابر این بیماری مقاوم هستند و احتمال ابتلا به جذام در آنها صفر است. در پنج درصد مابقی انسان ها نیز باید فرد سیستم ایمنی ضعیفی داشته و تماس طولانی مدت با این افراد داشته باشد که به ندرت اتفاق می افتد.

پیش‌تر این بیماران را در جایی دور از شهر در فضایی با دیوارهای بلند محبوس می‌کردند تا دیده نشوند و با جهان بیرون ارتباطی نداشته باشند اما حالا به راحتی با انجام درمان های دارویی طی یک دوره ۹ ماهه این بیماری قابل درمان است.

بیشتر جذامیان هم اکنون در سه کشور هند، برزیل و ماداگاسکار قرار دارند، این سه کشور ۸۰ درصد جذامیان جهان را در خود جای داده‌اند. در ایران از سال ۱۳۷۶ برنامه حذف جذام در دستور کار قرار گرفت، با این هدف که تعداد این بیماران به کمتر از یک نفر در هر ۱۰ هزار نفر جمعیت برسد که خوشبختانه این امر محقق شده است تا جایی که سال گذشته کمتر از ۳۰ مورد ابتلا به جذام در سطح کشور شناسایی شده که عمدتاً ساکن هرمزگان، سیستان و بلوچستان و تهران هستند و به تازگی مورد ابتلا در همدان به ثبت نرسیده است.

حالا دیگر بیماران جذامی منزوی نیستند و می‌توانند مثل سایرین در بین مردم زندگی کنند؛ تپه پیسا هم به یادمانی تاریخی تبدیل شده و خردادماه سال ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۰۲۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

حالا بهترین و مؤثرترین کاری که می‌توان برای این بیماران انجام داد، انگ‌زدایی است... کمک کنیم آنها هم مثل دیگر افراد جامعه زندگی عادی و طبیعی داشته باشند، روز جهانی کمک به جذامیان بهانه خوبی برای تغییر این رویکرد است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی جذام تپه پیسا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۸۱۶۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هوش مصنوعی قادر است بیماری‌های نادر را سال‌ها زودتر شناسایی کند

ایتنا - مطالعه جدیدی نشان می‌دهد که هوش مصنوعی ممکن است بتواند بیمارانی را که سال‌ها زودتر از زمان تشخیص معمول به بیماری‌های نادر مبتلا هستند، شناسایی کند. محققان در Science Translational Medicine گزارش دادند که یک برنامه جدید هوش مصنوعی توانست افراد در معرض خطر ابتلا به یک اختلال ایمنی نادر را شناسایی کند. محققان دریافتند از یک گروه 100 نفری که بر اساس برنامه هوش مصنوعی در معرض بالاترین خطر قرار دارند، 74 نفر به احتمال زیاد به این اختلال مبتلا هستند.

به گفته آنها، این تحقیق نشان می‌دهد که هوش مصنوعی می‌تواند به طور بالقوه به روند بهبود این بیماران کمک کند.

دکتر مانیش بوت، محقق ارشد، در بیانیه‌ای گفت: «افرادی که بیماری‌های نادر دارند ممکن است با تاخیرهای طولانی در تشخیص و درمان مواجه شوند که منجر به آزمایش‌های غیرضروری، بیماری پیشرونده، استرس‌های روانی و بار مالی می‌شود. با استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی رویکردی را برای سرعت بخشیدن به تشخیص بیماران تشخیص داده نشده با شناسایی الگوهایی در پرونده الکترونیکی سلامت آنها ایجاد کردیم که شبیه الگوهای بیمارانی است که به این اختلالات معروف هستند.»

محققان بر مجموعه ای از اختلالات به نام نقص ایمنی متغیر رایج یا CVID تمرکز کردند. این اختلالات اغلب برای سال‌ها یا دهه‌ها از تشخیص دور می‌مانند. اختلالات CVID حدود 1 نفر از هر 25000 نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد و به طور معمول باعث کمبود آنتی‌بادی و اختلال در پاسخ‌های ایمنی در بدن می‌شود. به گفته محققان، نه تنها اختلالات CVID نادر است، بلکه علائم می‌تواند بین بیماران بسیار متفاوت باشد و اغلب با بیماری‌های شایع‌تر همپوشانی دارند.

بوت گفت:« علائم بالینی فنوتیپ‌های ایمنی نادر مانند CVID با بسیاری از تخصص‌های پزشکی تلاقی می‌کند.» بیماران ممکن است برای عفونت‌های سینوسی در کلینیک‌های گوش، حلق و بینی مراجعه کنند یا در کلینیک‌های ریه برای پنومونی درمان شوند. این تقسیم مراقبت در میان متخصصان متعدد منجر به تاخیرهای طولانی در تشخیص و درمان می‌شود.»

علاوه بر این، اختلالات CVID اغلب توسط تغییرات تنها در یک ژن از بیش از 60 ژن مرتبط با آنها ایجاد می‌شود. به گفته محققان، این موضوع امکان انجام آزمایش ژنتیکی برای تشخیص قطعی را رد می‌کند.

برای این مطالعه، محققان یک هوش مصنوعی به نام PheNet (فنت) توسعه دادند. این نام به کلمه "فنوتیپ" اشاره دارد که اصطلاح پزشکی برای ویژگی‌های یک بیماری است که در مبتلایان دیده می‌شود. فنت الگوهای فنوتیپ را از موارد تأیید شده CVID می‌آموزد و سپس از این برای رتبه‌بندی خطر ابتلا به این اختلال استفاده می‌کند. فنت میلیون‌ها پرونده الکترونیکی را بررسی کرد و همه بیماران را از نظر خطر ابتلا به CVID بر اساس آنچه آموخته بود رتبه‌بندی کرد.

نتایج نشان می‌دهد حدود 74 درصد از بیماران که PheNet به‌عنوان بالاترین خطر ابتلا به CVID رتبه‌بندی کرده‌اند، بر اساس بررسی‌های بعدی پزشکان، احتمال ابتلا به یکی از این اختلالات را دارند.

بر اساس این نتایج، تیم تحقیقاتی 4 میلیون دلار بودجه از مؤسسه ملی بهداشت برای مطالعه بیشتر برنامه هوش مصنوعی در محیط‌های واقعی دریافت کرده است.

Bogdan Pasaniuc، محقق ارشد و استاد پزشکی محاسباتی، ژنتیک و آسیب شناسی، گفت: «ما نشان دادیم که الگوریتم‌های هوش مصنوعی مانند PheNet می‌توانند با تسریع در تشخیص CVID مزایای بالینی ارائه دهند و انتظار داریم این امر در مورد سایر بیماری‌های نادر نیز اعمال شود. ما اکنون در حال بهبود دقت رویکرد خود برای شناسایی بهتر CVID و در عین حال گسترش به سایر بیماری‌ها هستیم. ما همچنین برنامه‌ریزی خواهیم کرد تا به سیستم یاد دهیم که یادداشت‌های پزشکی را بخواند تا اطلاعات بیشتری در مورد بیماران و بیماری‌های آنها به دست آورد.»

دیگر خبرها

  • ۱۰ هزار بیمار خاص مشمول حمایت های بیمه سلامت ایلام هستند
  • 5 تصمیم مهم برای بیماران خاص
  • خدماتی که صندوق صعب‌العلاج به بیماران تالاسمی ارایه می دهد
  • خدمات صندوق صعب‌العلاج برای بیماران تالاسمی
  • هوش مصنوعی قادر است بیماری‌های نادر را سال‌ها زودتر شناسایی کند
  • اختصاص ۹هزار میلیارد برای حمایت از بیماران صعب‌العلاج
  • چگونگی نشان‌دار شدن بیماران صعب‌العلاج
  • اختصاص ۹ همت اعتبار برای صندوق بیماران خاص و صعب‌العلاج
  • اعتبار ۹ همتی برای حمایت ویژه از بیماران خاص و صعب‌العلاج در ۱۴۰۳
  • آخرین وضعیت تامین داروهای تالاسمی اعلام شد